Klubbmesterskap 2014

I herlig terreng på vakre Vikerøya gikk klubbmesterskapet i Vestfold fuglehundklubb 2014 av stabelen siste lørdagen i oktober. Til tross for silregn var oppmøtet upåklagelig, og det skulle vise seg at det ikke var «de gamle som var eldst». Da dagen var over, bød den endelige premielista på flere overraskelser.

 

I silende regn kjørte bil etter bil inn på parkeringsplassen ved Tjølling kirke. Jeg som er en fersking i klubben, hørte mumling fra de rundt meg: «Der kommer Kleppang, jo», «Jøss, kommer han og!», og ikke minst «Dette blir jo rene NM».

Mange kjente hverandre, men jeg fant heldigvis noen kjente fjes jeg og, fra en av høstens prøver.

Så var det opprop ved «prøveleder Arne Kongsdal, som både hadde overbooket med 6, og hadde 4 på venteliste, pluss et par optimister som hadde tatt sjansen. Heldigvis ordnet det seg, og alle kom med. 32 hunder var klare, 12 av dem unghunder.

På parkeringsplassen ved brua over til Vikerøya, hoppet hund etter hund ut av bilene. Jeg gjorde store øyne. Mumlingen om NM viste tydelig igjen på hundenes dekken. Her var det NM-finale i 2014 og flere tidligere år, pluss diverse andre «skrytedekken». Noen trøstet meg at de var lånt, men jeg vet neimen ikke …

Vel over brua, delte vi oss i to partier som fikk hver sin halvpart av øya. Jeg endte opp i 8. slipp. Så var det å vente. Og å strekke hals, og se på flinke hunder og flaksende fjærkre, mens jeg gjorde mitt beste for å huske navn og suge til meg kommentarer fra de som lød erfarne.

Etter første runde var det lunsj på en liten holme i terrenget inne på øya, hvor det andre partiet allerede koste seg med termos og nistemat. I første runde hadde alle fått vite sine poengtall etter NM lag-regler. Blixen og jeg sto igjen med beskjedne 11 poeng, og da skjønner selv en relativ nybegynner at det er fugl som gjelder.  Et par gode fuglearbeid kan snu opp ned på det meste, så ingenting var definitivt tapt ennå.

Kaffe, brødskive, vann og godbit til bikkja – så var vi klare igjen!

Omsider var det Blixens tur igjen, helt på sydspissen av Vikerøya. Jeg hadde hjertet i halsen. «Kjør på»! Så gikk turen over glatte knauser, jeg rausa ned en mosekledd skråning, au! – videre gjennom tornekratt, under noen grener og ut på jordet igjen.  Oj, der står makker gitt! Blixen sekunderer, men jeg blåser henne ned i sittende for sikkerhets skyld. Det går bra. Makker har blindstand og jeg hører dommer rope «Slipp på vorsteher’n igjen!»

Vi styrter videre, satser på andre siden av teigen hvor makker ikke har vært, og tar en vending sydover igjen mot ei hytte. Mye siv, mange små koller, vi styrter opp, og ned, og bort, og plutselig står jommen makker igjen. Jeg griper fatt i Blixens dekken, men det var nok en bom, så da er det å utnytte de få minuttene vi hadde igjen. Turen går på kryss og tvers i tettene, over jordet, tilbake igjen, og så: «Kobling!»

Tenk, så uflaks! To slipp med null fugl. Da kan det være nesa – eller uflaks. Jeg håper på det siste. Og tenker at dagen har vært flott og lærerik uansett. Ting svinger. I fjor var vi helt grønne, Blixen og jeg, og da endte vi opp med å lede til lunsj. Jeg må innrømme at det nok var mest flaks den gangen, så vi har hatt både opp- og nedturer dette året.

Klokka er nesten 15, og alle har fått to slipp i en blanding av silregn, yr og disig opphold. Vi rusler tilbake mot brua og parkeringsplassen. Praten går livlig, og termoser åpnes, mens vi venter på det andre partiet. Der varer og drøyer, men så kommer de. Etter en kort «dommerkonferanse» får vi høre et resultat som jeg som vorsteh-eier syns lød himmelsk: 3 av 6 premierte var nemlig vorstehere. Har det skjedd før, mon tro?

Slik ble lista:

Unghund:

  1. ES Balder til Skjalg Liljedal , 45 poeng
  2. SV Frøya til Kjetil Pedersen, 43 poeng
  3. (Delt) IS Tuva og Laast Kanns til Petter Elvestad og Anders Rype, 42 poeng.

AK

  1. KV Itza’s Lind til Åse Irene Furuheim, 55 poeng
  2. ES Vixen til Yngve Kleppang, 45 poeng
  3. KV Hunter Ike til Åse Irene Furuheim, 44 poeng

Vel blåst, og takk til alle som var med og gjorde dette til en super dag, og til de flinke og hyggelige dommerne Jørn Lindtvet og Arne Kongsdal. Premieutdelingen skjer på klubbens julemiddag på Holmsfoss 3. desember.

Og: Hvis man noen gang skulle lure på hvordan ha en supertrivelig dag i pissregn seinhøstes, er det bare å melde seg på klubbmesterskapet i Vestfold fuglehundklubb neste år!

 

Referat ved

Signe Karin Hotvedt

Del innlegget:

Facebook
Email
WhatsApp
Twitter
LinkedIn